07. september 2024
Facebook
utorok, 19 september 2017 14:00

Mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy sa meniť nebude, návrh Beblavého a Mihála neprešiel

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) - Národná rada SR neposunula do druhého čítania návrh novely zákona o minimálnej mzde od nezaradených poslancov Jozefa Mihála a Miroslava Beblavého. Schválením ich návrhu by sa zmenil mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy.

Zvýšenie zárobkov

Podstata ich návrhu stojí na troch pilieroch, a to na naviazaní minimálnej mzdy na 50 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, nezdaniteľnej časti na daňovníka vo výške minimálnej mzdy zníženej o odvody zamestnanca do Sociálnej poisťovne a odpočítateľnej položke pri zdravotných odvodoch vo výške minimálnej mzdy. Odporúčame:
Pol milióna Slovákov zarába menej ako 449 eur, odborári vyjdú do ulíc Tieto opatrenia by podľa opozičných poslancov zabezpečili výrazné zvýšenie reálnych zárobkov nízkopríjmových pracujúcich, ale ťarchu tohto nárastu by okrem zamestnávateľov niesol na pleciach najmä štát.

Neuspeli s návrhom

Poslanci NR SR Jozef Mihál, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a Simona Petrík (nezaradená) neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení. Novelou zákona chceli dať rodičom starajúcim sa o deti možnosť prepojiť starostlivosť o dieťa s čiastočným zapojením sa do trhu práce (pracovný pomer). Títo rodičia mali mať ako zamestnanci nárok na odvodovú úľavu na sociálne a zdravotné poistenie, pričom takúto úľavu by mal aj ich zamestnávateľ. Odporúčame:
Richter chce zvýšiť minimálnu mzdu na 480 eur, odborári navrhujú inú sumu Zamestnávateľ ani zamestnanec by neboli povinní odvádzať poistné na tieto poistenia, a tak by sa dosiahlo zníženie ceny práce pre zamestnávateľa a u zamestnancov zvýšenie ich čistého príjmu. Úľava sa mala vzťahovať len na prípady, keď mzda vyplývajúca z pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru nie je vyššia ako 40 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve. K 1. januáru budúceho roka by to predstavovalo 364,80 eura.

Viac k témam: jozef mihál, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Miroslav Beblavý, NR SR, Simona Petrík
Zdroj: Webnoviny.sk - Mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy sa meniť nebude, návrh Beblavého a Mihála neprešiel © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 217 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner